26/3/24

OOH je efektivní mediatyp, který má co nabídnout

Výsledky výzkumné studie OOH Activation study 2023, kterou loni v říjnu realizovala společnost Nielsen ve spolupráci s agenturou ResSOLUTION, ukazují, že venkovní reklama je stále efektivním mediatypem, který má inzerentům co nabídnout. Studie se zaměřila na efektivitu reklamy v jednotlivých mediatypech z hlediska online aktivace i na to, jak venkovní reklamu vnímá česká veřejnost.

Všímají si lidé venkovní reklamy?

Venkovní reklama má jako součást veřejného prostoru schopnost oslovit širokou cílovou skupinu, což se jí (jak ukazují čísla) opravdu daří. Z hlediska zaznamenání nějaké reklamy v posledním měsíci je venkovní reklama hned na druhém místě po televizní reklamě a na úrovni zaznamenání videoreklamy na PC/notebooku. Nějakou venkovní reklamu zaznamenalo v posledním měsíci 69 % lidí ve věku 18+. Ve velkých městech (nad 100 000 obyvatel) dokonce ještě častěji – až 78 %, což je nejvíce v rámci všech mediatypů.

Venkovní reklama je vnímána jako efektivní nosič reklamního sdělení i v očích veřejnosti. V rámci výzkumu jsme se ptali i na to, které médium či zařízení respondenti považují za nejefektivnější pro zaznamenání reklamy. V TOP 3 nejefektivnějších zařízeních se umístili televize, mobilní telefony a právě venkovní reklama.

Venkovní reklama není na obtíž

Málokdo vnímá reklamu jako něco pozitivního. Často nás spíš obtěžuje – přerušením sledování oblíbeného pořadu, vyskakováním oken s reklamními bannery, které nejdou zavřít, spuštěním videoreklam, které nejdou zastavit nebo přeskočit... Nejvíce lidi obtěžují reklamy v mobilech a v televizi. Videoreklamy v mobilech velice obtěžují 50 % dotázaných, reklama v televizi 47 %.

A jak je na tom OOH? Venkovní reklama obtěžuje lidi nejméně. Pouze 12 % respondentů uvedlo, že je venkovní reklama velice obtěžuje. Naopak 18 % respondentů (nejvíce v rámci všech mediatypů) uvedlo, že je venkovní reklama neobtěžuje vůbec. Zatímco reklama v mobilu, počítači nebo televizi nás většinou ruší při zábavě nebo hledání informací, venkovní reklama nás zastihuje na cestách, kdy jsme přijímání dalších vjemů otevřenější. Není proto divu, že většina dotázaných souhlasí s tím, že jim sledování reklamy při cestování vadí méně než při jiných aktivitách spojených se zábavou.

Jak veřejnost obecně venkovní reklamu vnímá? Zhruba polovina české veřejnosti zastává názor, že je přirozenou součástí veřejného prostoru. Více než dvě pětiny lidí se domnívají, že venkovní reklama může být i příjemným vizuálním prvkem veřejného prostoru. To ukazuje, že venkovní reklama má potenciál nejen upozorňovat na produkty a značky, ale také přispívat k estetickému a kreativnímu obohacení venkovního prostoru.

OOH a online aktivace

Reklama může generovat online aktivaci – pokud si jí všimneme, může nás motivovat k různým online aktivitám, jako je vyhledávání informací o inzerovaných značkách nebo produktech. Nejvyšší míru online aktivace generuje (pochopitelně) internet. Porovnáme-li však podíl na reklamních spendech jednotlivých mediatypů s jejich podílem na online aktivaci, zjistíme, že online aktivace na základě zhlédnuté reklamy vyjde u venkovní reklamy nejlevněji.

offline bez internetu

Výsledky výzkumné studie OOH Activation study 2023 ukazují, že venkovní reklama má velký dosah, vysokou míru zaznamenání a z hlediska online aktivace mezi mediatypy vychází nejlevněji. I v očích veřejnosti je vnímaná jako efektivní mediatyp a ze všech reklam nejméně vzbuzuje negativní emoce.

arrow_back
Zpět na přehled článků
arrow_back
Zpět na titulní stranu